SİNSİNLİ DÜĞÜN MODELİ

“Sinsinli Düğün” yazı serisi bu yazı ile birlikte son buluyor. Bu güne kadar, mevcut düğünlere alternatif, yerli ve Milli bir düğün modeli olan Sisinli Düğünü size anlatmaya çalıştım.
Hepinizin bildiği gibi, Murtazaabad/Kahramankazan köylerinde yapılan düğünlerde Sinsin oyunu yıllardan beri oynanmaktadır. Ancak günümüz düğünlerinde bu oyunu oynamak, çeşitli sebeplerle pek mümkün olmamaktadır. Diğer taraftan yüzyıllardan beri oynanan bu oyunun sonraki nesillere aktarılması da gerekmektedir. Çünkü Sinsin oyunu, geleneksel bir düğün oyunudur.
Geliştirdiğimiz bu Sinsinli Düğün Modeli’nde sinsin oyununu köy meydanlarından alarak sınırları belirli bir alana taşıdık ve diğer düğün geleneklerini de buraya dahil ettik. Bu model ile aynı gün içerisinde hem sinsin oynanıp hem de düğünün diğer adetleri yerine getirilebilecektir. Yerli ve Milli Sinsinli Düğün Modeli’nin özellikleri:

1.Kız istemenin karma usulle (görücü+gençlerin beğenmesi) yapıldığı bu model, kız isteme(söz kesme) ve nişanlanma törenleri ile başlar. Söz kesme ve nişanlanma törenleri hem gelenek ve inançlarımıza uygun hem de çağımızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde icra edilir.

2.Gelin ve damat kınalarının yakılması, damat çıkarma ve gelin almanın icrası,
3.Sinsinli düğünün yapılacağı alanın hazırlanması, özel kıyafetli davulcuların gösterileri,
Bu modelde, ilçe merkezi içerisinde uygun bir yer düğün alanı haline getirilir ve Sinsinli düğün burada yapılır.

4.Gelin, damat ve törene katılan genç kızlara özel kıyafetler,
Gelin; günümüze uyarlanmış allı duvak veya geleneksel özellikler taşıyan kırmızı tonlarda gelinlik…
Damat; koyu renk takım elbise, bele elbiseye uygun şık bir kuşak, yelek, hakim yaka beyaz gömlek, ceketin altına sağ omuzdan aşağıya sarkacak şekilde geleneksel motifli peşkir, ceketin yaka cebine uygun renkte mendil, sağ kola kırmızı pullu ve başa börk veya kalpak …
Düğüne katılan genç kızlar; bindallı (harbala)…

5.Murtazaabad/Kahramankazan’a has geleneksel düğün yemeği menüsü,
Yoğurtlu düğün çorbası(toyga), pilav(pirinç) üstü Kazan Kebabı/Düğün Kebabı veya Kazan Kavurma, kuşbaşı etli kuru fasulye, etli bamya, halep dolması, hoşaf/komposto, mevsimine göre salata, pişmaniye/baklava, bazlama,

6.Damadın özel törenle giydirilmesi,

7.Resmi ve dini nikah töreni, seğmenlerin gösterisi, damat ve geline Kuran-ı Kerim-Türk Bayrak’ı ve hançer(kama) verilmesi,

8.Sinsin oynama, düz oyun oynama ve halay çekilmesi,
Bu modelde, günümüz standart düğünlerine, yerli ve Milli bir alternatif sunulmaktadır. Bu modelin başarılı olması, öncelikle belediyelerin bu modelin şartlarını yerine getirmelerine bağlıdır. Diğer taraftan yörenin tanınmış ailelerinden biri veya bir kaçının cesaret göstererek bu modelde düğün yapması, bu modelin kısa zamanda topluma yayılmasını ve toplum tarafından kabullenilmesini sağlayacaktır.

Kahramankazan her ne kadar metropol bir ilçe olsa da bir Anadolu kasabasından büyüyerek bugünkü halini almıştır. Günümüzde sanayisi ile ön plana çıksa da aslında kültürü ön plana çıkarılmalıdır. Sinsin bu kültür değerlerinin en önemlilerinden birisidir ve yaşatılmalıdır. Tüm bu nedenlerle, hem geleneklerimize ve inançlarımıza uygun bir düğün yapmak hem de sinsin gibi geleneksel bir oyunu gelecek kuşaklara aktarabilmek maksadıyla bu model geliştirilmiştir.

Bu modelin geliştirilmesinin bir başka amacı da günümüz düğünlerinden kaynaklanan boşanmaları azaltmak ve aile birliğini sağlamaktır.

Yerli ve Milli Sinsinli Düğün modeli tarafımızdan kitap haline getirilerek yayınlanacaktır.
Bundan sonraki yazılarımızda Murtazaabad/Kahramankazan ve Ankara’nın kültürel ve tarihi konularına değinilecektir.
Selam ve dua ile…

 

Yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlara aittir. 

Güvey giydirme töreni-Ahi Köyü-1980’li yıllar

 

Sinsinde gösteri yapan özel kıyafetli davulcular

“SİNSİNLİ DÜĞÜN MODELİ” için 1 Yorum

  1. Kıymetli hemşerim her zaman olduğu gibi yine önemli bir konuyu kaleme alman bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Bu konu ile ilgili kitabınızı da merakla beklemekteyim. Allah’a emanet olun. Selam ve saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir