LEZZETİ DİLLERE DESTAN ‘KAZAN KAVURMASI’

Kahramankazan ilçesine özgü geleneksel lezzetlerden olan, yumuşaklığı, lezzeti ve pişirilmesi gibi birçok özellikleri ile memleketin değişik bölgelerinde pişirilen kavurmalardan farklı olan ‘Kazan Kavurması’ kalitesi ve lezzetiyle ülkemizin her yerinde haklı bir üne kavuşuyor.

 

Kahramankazan’ı kavurma memleketi olarak bilinir hale getiren Kazan Kavurması’nın önemli özelliği, üretiminde kullanılan et, kendi coğrafi sınırında beslenen hayvanlardan elde ediliyor olması. Bu nedenle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Kazan Kavurması’nın tüm üretim aşamaları, aynı coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleştiriliyor.

 

Kazan Kavurması Tescillendi

Geçmişi eskiye dayanan ve Kahramankazan ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Kazan Kavurması, Kahramankazan Belediyesi’nin yaptığı başvuru üzerine bir yıl aradan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

 

Bugün ülkemizin her bir bölgesinde tanınan Kazan Kavurmasına ilgi her geçen gün artıyor diyen Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, “Kahramankazanımıza özgü geleneksel lezzetlerimizden ‘Kazan kavurması’ Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Lezzetiyle meşhur kavurmamız artık resmi olarak da meşhur” dedi.


Kazan Kavurması’nın Özellikleri ve Yapılışı

Kazan Kavurması dana eti, kuru soğan, katı yağ ve tuz kullanılarak üretilen yumuşak yapıdaki kavurmadır. İçeriğinde, baharat dahil herhangi bir katkı maddesi bulunmaz. Porsiyon miktarı 150 gr.dır. Kazan Kavurmasının üretiminde kullanılan et, 1,5-2 yaş ve yaş aralığındaki dananın kol kısmından elde edilir, siniri ve varsa yağı alınır. Ete herhangi bir şoklama veya terbiye işlemi uygulanmaz. Üretiminde kullanılan katı yağ; tereyağı, margarin veya kemik suyunun kaynatılmasıyla elde edilen yağdır.

 

Tescilli Kazan Kavurmasının yapılışı; Kuşbaşı şeklinde doğranan et, kuru soğan ve katı yağ ile birlikte tencereye koyulur. 1-2 dakikada bir, gıda ile temasa uygun tahta kaşık ile karıştırılarak kısık ateşte 3-4 saat pişirilir. Kavurma, kendi suyunda yavaş yavaş pişer. İçine baharat dahil herhangi bir katkı maddesi katılmaz. Pişirme sırasında su ilave edilmediği gibi kavurmanın suyu da alınmaz. Etin pişme süresi yumuşaklığını etkilediğinden, dikkat edilmesi gerekir. Piştikten sonra 30 dakika kadar dinlendirilen Kazan Kavurmasının servisi sıcak olarak yapılır.

 

İlçeye yolunuz düştüğünde sıcak servis edilen Kazan Kavurması’nın tadına bakmadan buradan ayrılmayın. Meşhur Kazan Kavurması yiyebileceğiniz başlıca yerler; Divan Lokantası, Meşhur Kavurmacı, Köprübaşı Lokantası, Kahramankazan Sofrası, İskenderin Yeri Et Lokantası

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir