KAZAN’IN SAKLI TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kahramankazan’ın tarihine ışık tutan az sayıdaki çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

 

Kahramankazan’ın Aydın Mahallesinden Prof. Dr. Fatma Acun, hazırladığı yeni kitabıyla İlçemizin karanlıkta kalan tarihini gün yüzüne çıkartıyor.

 

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Acun’un kaleme aldığı bu değerli çalışma ile önce Mürtedova, ardından da Murtazaabad olarak anılan günümüz Kahramankazan’ın 15 ve 16. yüzyıllardaki kırsal tarihini gözler önüne seriyor.

 

“Fatih, Kanuni ve II. Selim Dönemlerinde Kahramankazan” adını taşıyan eser, Kahramankazan tarih araştırmacılarına büyük kolaylık sağlayacak. Eser bu yönüyle de kaynak kitap olma özelliğine sahip.

 

Kahramankazan Belediyesi Kültür Yayını olarak çıkan kitapta 15 ve 16. yüzyıllarda Ankara Sancağı’na ait Tahrir Defterlerinin, Mürtedova/Murtazaabad kısımlarının transkripsiyonu orijinal belge ile birlikte tıpkıbasım halinde sunuluyor.

 

Orijinal hali Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşivinde  muhafaza edilen Tahrir Defterlerinin ilgili kısımlarından istifade edilerek hazırlanmış.

 

Bu çalışmada bölgenin ve köylerinin detaylı incelenmesi yapılarak, Tahrir Defterlerindeki Mürtedova/Murtazaabad kısımlarının transkripsiyonu tıpkıbasımıyla birlikte veriliyor. Bu suretle, bölgedeki köyleri belgeleriyle birlikte inceleme fırsatı sunuyor.

 

Bahsedilen kayıtlar defter şeklinde ve sayfalar halinde olduğundan, aynı düzen takip edilerek, bir sayfa eski yazı ve bir sayfa yeni yazı çevirisiyle birlikte sunulmuş. Bu işlem her üç defter için de tekrar edilmiş.

 

Kitabın ilk bölümünde, tahrirler ve Tahrir Defterleri hakkında genel bilgi verilerek incelenen defterler tanıtılmış, ardından da defterlerde yer alan bilgiler topluca değerlendirilerek bölge hakkında genel bilgilendirme yapılmış.

 

Günümüzde Kahramankazan’a bağlı olan köylerin defterlerdeki karşılıkları aranarak haklarındaki bilgiler her üç defterde takip edilerek karşılaştırmalı biçimde sunuluyor. Kısa sözlük, bölgenin haritası ve köy ve mezraların listesi “EK” kısmında yer alıyor.

 

Kitabı yayına hazırlayan Prof. Dr. Fatma Acun şimdiye kadar bu defterlerin Kahramankazan ile ilgili kısımlarının bütün olarak ve detaylı biçimde incelenmediğine dikkat çekerek hazırlanan bu eserle önemli bir eksiği ve ihtiyacı giderildiğini söyledi.

 

Tahrir Defterleri hakkında bilgiler veren Prof. Acun Tahrir Defterlerinin  Osmanlı kırsal tarihi için çok önemli ve yeri doldurulamaz arşiv belgeleri olduğunun altını çizerek, “Okunması oldukça güç olan siyakat türü yazı ile yazılmış olan bu defterler, Anadolu’nun sosyal, ekonomik ve idari tarihi için hazine değerindedir.” Dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir